Ik
wil namelijk vooral koken met basisproducten, biologisch, vegetarisch (liefst
veganistisch), geen suiker (liefst ook zo min mogelijk suikervervangers), goed
voor het milieu en de dieren, weinig zout, maar ook zo goedkoop mogelijk. O ja,
en ook nog zo lokaal mogelijk, en zonder rare E-nummers en andere toevoegingen
natuurlijk.
In
praktijk botsen deze zaken nogal eens. Dilemma’s waar ik tegenaan loop zijn
bijvoorbeeld:
Neem
ik in plastic verpakte, gewassen biologische wortelen uit Spanje of toch gewoon
een onverpakte bespoten bos Hollandse penen met het loof er nog aan, die
bovendien een stuk goedkoper is? Koop ik bio-producten bij de
natuurvoedingswinkel, weliswaar duurder maar ook betrouwbaarder volgens mij, of
gewoon bij de supermarkt? Zo zijn er tal van moeilijke keuzes. Wat de beste
keuze is, hangt bij mij dus af van het moment, de grootte van bruintje en de
verkrijgbaarheid van producten.
Een
tijd lang hebben ik en mijn partner het candida-dieet gevolgd, en toen werd het
allemaal nog veel ingewikkelder. Geen suiker is al lastig genoeg, maar suikervervangers,
kaas, fruit, sojaproducten of azijn is bijna ondoenlijk. En in het begin ook
niets uit blik of pot. En dan ook nog ons karige budget! Zie een gerecht maar
eens op smaak te krijgen zonder al deze producten. Alles lijkt af te vallen:
mayonaise (bevat azijn), Ketjap (bevat suiker en soja), piccalilly (Azijn!),
etc. Vooral tomatenproducten (in de winter!) vond ik een gemis, want steeds voor
een paar lepels tomatenpuree een paar kilo verse tomaten middenin de winter te
moeten verwerken is niet echt duurzaam te noemen, en hier had ik ook niet echt
veel zin in en tijd voor. Zo aten we op den duur onze pasta’s alleen nog maar met
pesto (genovese, de enige toegestane soort), en bijna 4 euro voor een potje. En
dat gaat dan snel vervelen…. Ook voor op brood bleef er weinig over, vooral
voor mij omdat ik geen vlees/vis eet. Tartex viel af vanwege de gist,
sandwichspread mocht niet, net als pindakaas of zongedroogde tomaten, jam of
appelstroop. Geitenkaas lust ik niet en zuurdesembrood alleen maar geroosterd.
Tuurlijk, je kunt heel veel ook zelf maken, maar niet alles en ook nog alles
tegelijk.
De
klachten die de candida veroorzaakte verdwenen meer en meer, en mijn energie
nam enorm toe (en mijn gewicht af), maar na de feestdagen waarin we alles
hadden afgeslagen kwam de klad erin. Beiden hadden we ook niet meer de
motivatie om opnieuw te beginnen in het nieuwe jaar.
Nu
probeer ik suiker zo veel mogelijk te beperken tot de speciale momenten, maar geniet
ik ik weer volop van paddestoelen,
gistproducten en tomatenpuree. Wie weet waag ik nog een wel weer eens een
nieuwe poging, maar nu even niet.
Hoi Thuisblijfvadertje!
BeantwoordenVerwijderenWe zouden je graag interviewen (via de mail) voor www.hetmoederfront.com.
We zijn namelijk altijd op zoek naar huismannen die hun verhaal willen vertellen. We hebben al veel verhalen van Thuisblijfmoeders, maar veel minder dan huismannen.
Als je wilt meedoen mail ons dan op tbm@thuisblijfmoeders.nl!
We hopen dat je tijd en zin hebt,
vriendelijke groet,
Nicole Orriëns (Redactie Het Moederfront)
N.B. We benaderen je maar even via de comments, want we konden nergens een mailadres vinden.