Over mij

Mijn foto
Welkom op mijn weblog! Ik zal mij even voorstellen: ik ben ’t thuisblijfvadertje. Omdat ik (noodgedwongen) niet werkzaam ben, zorg ik voor ons zoontje (geb. 2012), samen met mijn partner die het brood op de plank brengt. Mijn hobby’s zijn krachttraining, voetbal, en koken (met name natuurvoeding). Verder houd ik mij bezig met esoterische onderwerpen, antroposofie, politiek en is de natuur een pas ontdekte, grote inspiratiebron. Ter ontspanning drink ik van tijd tot tijd een pilsje in de kroeg, kijk ik (horror)films en luister ik naar de harde muziekgenres. Voor mij is het een uitdaging om met weinig geld veel te doen, en tegelijk steeds milieuvriendelijker en zelfvoorzienender te gaan leven. Consuminderen is inmiddels een hobby geworden, daarom probeer ik steeds meer zelf te doen. Dat valt nog niet mee met twee linkerhanden! Met dit blog probeer ik mezelf te motiveren nieuwe dingen te proberen en wil ik schrijven over mijn onhandige en stuntelige pogingen richting eenvoudig en zelfvoorzienend leven.

donderdag 29 mei 2014

Voedingsvraagstukken en ook nog candida

Eten is voor mij altijd een punt van innerlijke strijd. Mijn eten moet aan zo veel criteria voldoen, dat het weekmenu telkens weer een gepuzzel is.

Ik wil namelijk vooral koken met basisproducten, biologisch, vegetarisch (liefst veganistisch), geen suiker (liefst ook zo min mogelijk suikervervangers), goed voor het milieu en de dieren, weinig zout, maar ook zo goedkoop mogelijk. O ja, en ook nog zo lokaal mogelijk, en zonder rare E-nummers en andere toevoegingen natuurlijk.

In praktijk botsen deze zaken nogal eens. Dilemma’s waar ik tegenaan loop zijn bijvoorbeeld:
Neem ik in plastic verpakte, gewassen biologische wortelen uit Spanje of toch gewoon een onverpakte bespoten bos Hollandse penen met het loof er nog aan, die bovendien een stuk goedkoper is? Koop ik bio-producten bij de natuurvoedingswinkel, weliswaar duurder maar ook betrouwbaarder volgens mij, of gewoon bij de supermarkt? Zo zijn er tal van moeilijke keuzes. Wat de beste keuze is, hangt bij mij dus af van het moment, de grootte van bruintje en de verkrijgbaarheid van producten.


Een tijd lang hebben ik en mijn partner het candida-dieet gevolgd, en toen werd het allemaal nog veel ingewikkelder. Geen suiker is al lastig genoeg, maar suikervervangers, kaas, fruit, sojaproducten of azijn is bijna ondoenlijk. En in het begin ook niets uit blik of pot. En dan ook nog ons karige budget! Zie een gerecht maar eens op smaak te krijgen zonder al deze producten. Alles lijkt af te vallen: mayonaise (bevat azijn), Ketjap (bevat suiker en soja), piccalilly (Azijn!), etc. Vooral tomatenproducten (in de winter!) vond ik een gemis, want steeds voor een paar lepels tomatenpuree een paar kilo verse tomaten middenin de winter te moeten verwerken is niet echt duurzaam te noemen, en hier had ik ook niet echt veel zin in en tijd voor. Zo aten we op den duur onze pasta’s alleen nog maar met pesto (genovese, de enige toegestane soort), en bijna 4 euro voor een potje. En dat gaat dan snel vervelen…. Ook voor op brood bleef er weinig over, vooral voor mij omdat ik geen vlees/vis eet. Tartex viel af vanwege de gist, sandwichspread mocht niet, net als pindakaas of zongedroogde tomaten, jam of appelstroop. Geitenkaas lust ik niet en zuurdesembrood alleen maar geroosterd. Tuurlijk, je kunt heel veel ook zelf maken, maar niet alles en ook nog alles tegelijk.


De klachten die de candida veroorzaakte verdwenen meer en meer, en mijn energie nam enorm toe (en mijn gewicht af), maar na de feestdagen waarin we alles hadden afgeslagen kwam de klad erin. Beiden hadden we ook niet meer de motivatie om opnieuw te beginnen in het nieuwe jaar.

 
Nu probeer ik suiker zo veel mogelijk te beperken tot de speciale momenten, maar geniet ik  ik weer volop van paddestoelen, gistproducten en tomatenpuree. Wie weet waag ik nog een wel weer eens een nieuwe poging, maar nu even niet.

1 opmerking:

 1. Hoi Thuisblijfvadertje!

  We zouden je graag interviewen (via de mail) voor www.hetmoederfront.com.
  We zijn namelijk altijd op zoek naar huismannen die hun verhaal willen vertellen. We hebben al veel verhalen van Thuisblijfmoeders, maar veel minder dan huismannen.

  Als je wilt meedoen mail ons dan op tbm@thuisblijfmoeders.nl!

  We hopen dat je tijd en zin hebt,

  vriendelijke groet,
  Nicole Orriëns (Redactie Het Moederfront)

  N.B. We benaderen je maar even via de comments, want we konden nergens een mailadres vinden.

  BeantwoordenVerwijderen